Markelo: Hét medicijn tegen Mal du Pays

Markelo: Hét medicijn tegen Mal du Pays

Vijf jaar hebben Truus en ik in Frankrijk gewoond en gewerkt. Ik als huisarts en Truus als “madame du docteur”. Plaats van handeling: Lormes, een klein plattelandsstadje midden in de Morvan, een natuurpark in de Bourgogne. We werkten dag en nacht. We woonden midden in de natuur in Sommée, een gehuchtje dichtbij Lormes. In een prachtig vrijstaand huis uit 1853 dat we met veel liefde hebben gerenoveerd.

Toen we net zaten uit te blazen van al die verbouwingen, kwam het bericht van onze oudste dochter: ons eerste kleinkind was op komst.

Daarop kregen we last van die nare aandoening : la maladie ‘Mal du Pays’. Kortom: heimwee. Om deze aandoening te bestrijden besloten we terug te keren naar Nederland. Om weer dichtbij onze kinderen te zijn en ons aanstaand kleinkind.

De grote vraag was: waar in Nederland zouden we neerstrijken? De kaart van Nederland en een simpele passer boden uitkomst. Onze kinderen wonen alle drie in Amsterdam, maar dat was ons te druk en te weinig landelijk. Op ongeveer honderd kilometer leek ons prima. Het werd in eerste instantie Laren. Daar gingen we wonen in de Henrika Hoeve op landgoed Verwolde. Prachtig! Het was de Morvan in Gelderland. Schitterende bossen en lieve mensen om ons heen.
We huurden. Eerst eens kijken hoe het ons in dit stukje Nederland zou bevallen. Daarna kopen.

We hadden bijna zeven jaar midden in de natuur geleefd tussen de bergen, bossen, vogels, vossen, herten en wilde zwijnen. Maar we kregen de behoefte om even een krantje te kopen, een kopje koffie te drinken in het café en lopend een boodschapje te doen in de supermarkt.

Ik leerde Markelo bij toeval kennen. Net als in Frankrijk moest ik mij als huisarts aansluiten bij een groep collega’s  voor het bijhouden van mijn nascholingspunten. Zo maakte ik op een dag kennis met gezondheidscentrum Het Stroaten in Markelo, met de huisartsen uit de regio en de apotheker. Die dag maakte ik niet alleen kennis met het fraaie gezondheidscentrum met ‘alles erop en eraan’ en fijne collega’s, maar ook met Markelo zelf. Een ware ontdekking!

Ook daar bleek alles ‘op en aan’ te zitten: supermarkten, kaaswinkel, Kruidvat, mooie kledingzaak, fijne restaurants, een puike garage, drie kappers en niet te vergeten een kantoorboekhandel. Én een vestiging van Profile, waar we overigens meteen een prachtige knalroze fiets voor onze kleindochter hebben gekocht!

De volgende dag heb ik Truus meteen meegenomen om Markelo samen te bekijken. We waren zeer onder de indruk van ‘Het Beaufort’ met alle culturele activiteiten die het te bieden heeft. En toen we aan de andere kant van misschien wel de kleinste rotonde van het westelijk halfrond ‘Het Burgemeester de Beaufortplein’ op de overgang Grotestraat – Goorseweg stonden ontdekten we wat er allemaal binnen handbereik was: Als toerist kon je bij de VVV terecht. Als patiënt kon je bij maar liefst vier dokters terecht om je beter te laten maken. Voor je pillen en poeders was er de apotheek en bij de notaris kon je je testament laten bijschaven.

Verder kregen we de kaasfabriek in het vizier en we begrepen van een toevallige passant dat je in Markelo ook muziek kunt maken. Als oude blues- en rock & roll pianist sprak mij dat bijzonder aan. Wie weet word ik nog eens gevraagd..?

ABZ Diervoeding verscheen op ons netvlies. Architectonisch gezien misschien niet het mooiste bouwwerk, maar wel een hele zekerheid als u weet dat Truus en ik twee knettergekke en vooral hongerige Labradoodles hebben.

Markelo bleek ook nog eens midden in de natuur te liggen. Plekken te over om heerlijk met de honden te wandelen.

Voor onze kleinkinderen ontdekten we een prachtig zwembad inclusief waterglijbaan en een heerlijk bos waar ze kunnen ravotten tot ze in de puberteit geraken. En ook nog eens een gezellige herberg om met de hele familie uit te blazen na de meest prachtige wandelingen.

Dat zat dus allemaal wel goed. Maar nu… Een huis vinden. En ja hoor: ook daarin was voorzien. Op nog geen vijftig meter van ‘Het Beaufort’  troffen we een makelaar aan. Dé makelaar: Harold Pullen.

Harold  Pullen bood ons dé oplossing. We waren snel rond dankzij De Keujer makelaars.

En zo schoven we zo’n tien kilometer op: van Gelderland naar Overijssel. Van de Achterhoek naar Twente.

We wonen nu sinds begin november tot grote tevredenheid op Goorseweg nummer 9. We hebben alles wat we zochten binnen handbereik en voelen ons hier zeer thuis en welkom. En over welkom gesproken: komt u gerust eens op de koffie!

Onno en Truus Dokkum

Afspraak maken
×