Van Leiden naar Diepenheim
In de zomer van 2021 gingen wij voor drie weken met vakantie naar Diepenheim. Onverwacht eigenlijk, want ons plan was om met de boot in Friesland te gaan varen. Door omstandigheden kon dat niet doorgaan. Achteraf gezien was het een schot in de roos om naar de Hof van Twente te komen.
Wij kenden het mooie Diepenheim en omgeving niet echt goed, maar werden getroffen door het prachtige landschap en de rust en ruimte die we hier ervoeren.
We dachten: ‘hier zouden we wel willen wonen’. Beiden komen we van het platteland van respectievelijk Friesland en Overijssel. We weten hoe het is om in het landelijke gebied te wonen.
Heel wat keren hadden we rondgekeken naar een huis met meer ruimte en rust om ons heen en dat kwamen we ineens tegen in Diepenheim.
Via de verhuurder van het natuurhuisje kwamen we in contact met een projectontwikkelaar en die plaatste ons op een wachtlijst voor de nog te bouwen huizen in het buitengebied, bij een voormalige boerderij die nu dienstdoet als B&B.
Er gingen maanden voorbij zonder iets te horen en ineens was daar in december 2021 bericht van de Keujer Makelaardij dat wij een optie konden krijgen. Zonder te weten hoe het huis eruitzag zeiden we toch ja. Toen we de tekeningen van het huis kregen, waren we gelijk verkocht.
Daarom zijn we opnieuw gaan kijken in Diepenheim en zo zijn we er inmiddels al heel wat keren geweest. De plek waar we komen te wonen is prachtig. We zijn snel uit de startblokken geschoten om zaken te regelen. Dat liep op bepaalde punten wat vertraging op en ging anders dan wij hadden gedacht. De makelaar en de projectontwikkelaar hebben echter goed met ons meegedacht om het uiteindelijk allemaal rond te krijgen.
We zijn heel erg blij met de keuze die we gemaakt hebben. Het is natuurlijk nog ongewis hoe het ons gaat bevallen. Maar alle keren dat we er waren werden we bevestigd in onze keuze. Het voelt goed om hier te zijn.
We hebben kennis gemaakt met alle activiteiten die er georganiseerd worden en zodoende hebben we kunnen ervaren dat er een warme en hartelijke sfeer is in het stedeke. We gingen naar INDOORS, de toneelvereniging ‘Ons genoegen’ en naar OUTDOORS in de zomer.
De mensen die we spraken kwamen gastvrij over en we voelden ons welkom.
Wat is nu de reden om van Leiden naar Diepenheim te verhuizen? Zoals we al eerder hebben aangegeven, de ruimte en de rust. Het is natuurlijk best wel lastig om een prachtige stad als Leiden achter te laten. We hebben er een geweldig netwerk opgebouwd en 30 jaar met heel veel plezier gewoond.
Wij zijn er getrouwd, in de mooie Hooglandse Kerk, en via de Leidse Binnenstadsgemeente hebben wij veel mensen leren kennen. Leiden heeft veel te bieden, niet voor niets is de slogan van Leiden ‘Stad van ontdekkingen’. Maar toch is er iets wat ons doet vertrekken naar Twente. In die 30 jaar hebben we veel zien veranderen en de omgeving van Leiden is steeds voller gebouwd met huizen en met bedrijven.
Er waren ook mitsen en maren om naar Diepenheim te verhuizen. ‘Gaan we niet vereenzamen in het buitengebied en is er wel voldoende te doen’? Natuurlijk is het anders dan in de stad. Maar alles is voorhanden in het mooie Twente. Je moet er alleen wat langer voor reizen.
Dat laatste is trouwens ook een fijne manier om de prachtige omgeving van Diepenheim te leren kennen.
Tijdens onze laatste vakantie in Diepenheim reden we vanuit het huis waar we verbleven meteen het mooie buitengebied in en is er veel ruimte en groen om je heen.
Wij hopen dat we ons thuis zullen voelen in Diepenheim, dat is nu eigenlijk al zo. Het voelt altijd goed om er te zijn. En we hopen nieuwe contacten op te doen. Dat laatste zal waarschijnlijk voor ons niet zo moeilijk zijn omdat we in het afgelopen jaar al heel wat mensen hebben leren kennen.
Wat wij hopen te vinden is een plek waar ruimte is voor iedereen, Wij merken dat Diepenheim een gemêleerde plaats is waar mensen met verschillende achtergronden wonen.
Ook al komen wij nu vanuit Leiden naar Diepenheim, wij realiseren ons heel erg goed dat wij ons niet als betweterige westerlingen moeten opstellen die wel even komen zeggen hoe het moet.
Zoals we al schreven, wij zijn beiden afkomstig van het platteland, ook al zijn wij 40 jaar geleden naar de stad verhuisd.
De stad en het platteland verschillen trouwens niet zo van elkaar. Dat bleek uit het boek ‘Rook in de ribben’ dat Marjan Berk had geschreven over het wel en wee van Kalenberg, het dorp waar ik opgroeide.
Daar dachten ze dat ‘al die Amsterdammers’, zoals men jaren geleden daar de import zo treffend omschreef, nogal van de authentieke inwoners van het dorp verschilden. Dat laatste bleek niet te kloppen. Wat er in Amsterdam gebeurde, kwam ook in ons kleine dorp op kleine schaal voor, zo tekende Marjan Berk op.
Het belangrijkste is natuurlijk om elkaar te leren kennen en dan vallen alle verschillen vaak weg. Wij merken dat Twente en voor ons Diepenheim in het bijzonder inmiddels voelt als een warm bad.
Afrondend: een huis zien bouwen vanaf de fundering tot het helemaal gereed is, is ook een mooi proces.
Wat eveneens prettig is, is dat we in goed overleg met de bouwer en projectleider dingen konden aanpassen die we graag anders wilden. Tijdens het hele proces van bouwen is er een goed contact geweest, zowel met de projectleider als met de mensen op de bouw. Omdat het een kleinschalig project is, merken we dat het gemakkelijk overleggen is met de bouwer.
Tijdens een gezamenlijke BBQ hebben we kennis gemaakt met onze nieuwe buren en iedereen die op één of andere manier bij het bouwproces betrokken was.
Daar is een basis gelegd om met elkaar een mooie buurtschap te gaan vormen.
Met de buren die in de B&B wonen hadden we al een paar keer een prettige ontmoeting.
Laten we hopen dat we met elkaar op een mooie manier vorm kunnen geven aan het noaberschap, met ruimte en respect voor elkaars vrijheid.
Jan Hulzinga