Stokreefsweg 11 7468 SC ENTER € 1.995.000,- v.o.n.
Interesse?
Plattegrond Video Brochure 360 ° Foto 1 360 ° Foto 2 360 ° Foto 3 360 ° Foto 4 360 ° Foto 5 360 ° Foto 6 360 ° Foto 7 360 ° Foto 8 360 ° Foto 9 360 ° Foto 10 360 ° Foto 11

Omschrijving

““Landgoed Nieuw Koerdam”
Stokreefsweg 11 te Enter

Het landgoed Nieuw Koerdam is een in 2000 gesticht NSW gerangschikt landgoed, gelegen op een TOP-locatie in hartje Twente.
Op een waardevolle cultuurhistorische plek aan de rivier de BovenRegge bevindt zich dit 10.60.95 hectare omvattende landgoed bestaande uit lichtglooiende natuurgronden met een prachtige mix van nieuwe en oude natuur met in het hart een prachtige huisplaats met een volumineus in Schotse stijl gebouwd landhuis met bijgebouwen.
Het tussen de kernen Delden en Enter gelegen landgoed maakt deel uit van een prachtig landschap met vele houtwallen en een grote diversiteit aan flora en fauna.
Het bijzondere aan “Nieuw Koerdam” is dat de eigenaar er in geslaagd is in nauwe samenwerking met de landschapsarchitecten van een ingenieursbureau en de Provincie Overijssel een unieke switch tot stand te brengen van agrarisch bedrijf naar “nieuwe natuur”.

De van oudsher aanwezige natuurwaarden waaronder prachtige houtwallen, poelen en zandkoppen zijn in ere hersteld en versterkt. Het resultaat is een waar eldorado voor hen die op zoek zijn naar rust en stilte in deze zo hectische tijden en hechten aan ruimte met liefde voor flora & fauna rondom.

Het landhuis
Het landgoed ligt diep verscholen in het landschap van houtwallen, bosschages en cultuurgronden en is ontsloten vanaf de openbare weg via een in 2016 deels verharde landweg langs het riviertje de BovenRegge.

Letterlijk een “stralend middelpunt” op het landgoed is het schitterende landhuis, in 2000 onder architectuur gebouwd van hoogwaardige materialen met oog voor details.

Dit volumineuze landhuis heeft een inhoud van maar liefst 1579 m³ (NEN 2580 meetrapport) en is courant ingedeeld. De woonoppervlakte bedraagt 420 m2.
Door de uitgekiende Schotse bouwstijl, welke verrassend goed past in dit landschap, lijkt het alsof dit bouwwerk al decennia lang op deze plek heeft gestaan.

Om optimaal te kunnen genieten van de natuur rondom is het landgoed uitgevoerd met een serre aan de zijkant en een schitterende veranda over de volle breedte aan de achterzijde op het zuiden.

De indeling van “Nieuw Koerdam” luidt als volgt:
BEGANE GROND:
• Majestueuze overdekte entree/bordes van Bentheimer zandsteenplaten met zware dubbele massieve voordeuren met gestyleerd bovenlicht;

• Royale hal voorzien van een authentieke plavuizenvloer uit een klooster, bordestrap, meterkast, garderobenis en gastentoilet met watercloset en fontein in klassieke angelsaksische stijl;

• Comfortabele living, uitgevoerd met een klassieke plafondhoogte van 3 meter, hoge ramen en bijpassende openslaande tuindeuren naar de veranda, waardoor een aangename hoeveelheid licht naar binnen kan treden en u volop kunt genieten van een uitzicht op de omliggende natuur.
De vloer is belegd met een in visgraatmotief gelegde merbau parketvloer met bies.
Een robuuste antieke kloosterschouw waarin een fors open haardvuur kan worden ontstoken, vormt in de wintermaanden het sfeervolle middelpunt van deze ruimte.

• De leefkeuken staat via de en suite deuren in verbinding met de living, maar heeft ook direct toegang tot de gezellige veranda. De ruimte is groot genoeg voor een eettafel, zodat deze keuken ook daadwerkelijk als leefkeuken wordt gebruikt. De inbouwkeuken met houten werkblad is voorzien van veel kast- en werkruimte en is onder andere voorzien van een Boretti gasfornuis/oven, magnetron, vaatwasser en royale koelkast (2020).
Dit vertrek is evenals de bijkeuken voorzien van dezelfde authentieke plavuizenvloer als in de hal.

• De geheel betegelde muren van de bijkeuken met systeemplafond met opstelling van een combi-C.V. (2019) alsmede wasmachine/droger. Deze ruimte is verder voorzien van een centrale stortkoker (1 stortpunt aanwezig in masterbedroom en 1 stortpunt op de overloop op de eerste verdieping) voor wasgoed, alsmede royale voorraadkasten en een keukenwerkblad.

• Vanuit de hal is een grote geheel betegelde provisiekelder met systeemplafond bereikbaar waarin o.a. alle technische voorzieningen zijn aangebracht en de toegang tot de kruipruimtes, zoals o.a.:
– Glasvezelaansluitingen (2017)
– Beluchtingspomp rioolzuivering (IBA)
– Watertoevoer (vlotter) naar regenput + pompregelaar.
– Internet/Wifi (patchkast voor alle kamers op de begane grond, 1e verdieping en 2e verdieping).
– Omvormer zonnepanelen (Solar Edge)
– Water- en elektratoevoer naar de schuren
– Waterafzuiginstallatie kelder voor noodgevallen

• 2 Sfeervolle royale werkkamers, onderling bereikbaar middels een tussendeur. De werkkamers zijn te gebruiken als kantoor en/of bibliotheek en zijn voorzien van vaste kasten, dezelfde merbau parketvloer en openslaande deuren naar de veranda. Eén werkkamer is bereikbaar vanuit de hal en is voorzien van een houtkachel, de andere werkkamer is bereikbaar vanuit de leefkeuken.

• De serre die vanuit beide werkkamers bereikbaar is vormt een waar rustpunt in dit huis. Van hieruit is via de ramen met klassieke roedeverdeling een uitzicht op de omliggende natuur en vijverpartijen. Ook in deze ruimte ontbreekt de houtkachel niet.

• Veranda (zuidkant), welke aan de achtergevel nagenoeg over de gehele breedte van het landhuis is gesitueerd. De veranda met jacuzzi is geheel in de stijl van het huis gebouwd en is vanuit meerdere vertrekken te bereiken. Uiteraard is de veranda voorzien van terrasverwarming (3 stuks op gas en 2 stuks op elektra) en warm – en koudstromend drinkwater waardoor hier maximaal kan worden genoten van een prachtige ambiance.
Aan de andere 3 gevels zijn de kranen aangesloten op het grijswatercircuit.

VERDIEPING:
• Royale overloop/gang welke evenals alle 5 slaapkamers is voorzien van dezelfde merbau parketvloer.
• 3 Ruime slaapkamers zijn uitgerust met een wastafel.
• Werkkast.
• Separaat toilet op de gang.
• Separate badkamer met douche en dubbele wastafel op de gang.
• Hobbykamer.
• Royale masterbedroom met aansluitend een gang met inloopkast en aansluitend een badkamer in Engelse stijl, uitgevoerd met 2 wastafels, bad, douchehoek, toilet en bidet. Tevens is vanuit de badkamer een balkon (zuidkant) te bereiken.

2e VERDIEPING:

• Via een vaste trap is de tweede verdieping te bereiken. Ook deze verdieping heeft een betonvloer waar overheen hetzelfde merbau parket is gelegd.
• Twee royale slaapkamers met veel bergruimte (vaste kasten aan de schuine kanten).
• Technische ruimte voor de mechanische balansventilatie (WHR90) (2 stuks, waarvan 1 voor de begane grond en 1 voor de twee verdiepingen met warmtewisselaar).
• Open hobbyruimte.

BIJZONDERHEDEN/TECHNISCHE DETAILS:

• Het landhuis is deels voorzien van vloerverwarming ter plaatse van alle betegelde ruimtes, zowel op de begane grond als op de verdieping (4 gescheiden circuits) en heeft uiteraard een hoog isolatieniveau.

• De muren hebben een dikte van 35 cm. met in de spouw aan beide zijden isolatieplaten (zomers koel en de winterdag een aangenaam stookgedrag).

• Er zijn geheel in stijl van het landhuis klassiek ogende verwarmingsradiatoren geplaatst in de ruimten voorzien van een parketvloer; de serre heeft verwarmingsconvectoren en een aparte kamerthermostaat.

• Veel aandacht is besteed aan het installatiewerk: in nagenoeg alle vertrekken zijn aansluitingen voor TV (via glasvezel en/of schotelantenne op het balkon), telefonie (ook in de bijgebouwen), bij de voordeur intercom en internet/computernetwerk. Een en ander is aan te sturen door de patchkast in de kelder.

• Uiteraard is dit complex voorzien van een uitgebreide alarminstallatie (gescheiden systeem tussen de begane grond en de verdiepingen op ramen en deuren met dusdanige ruimte- en geluidsdetectie en overvalknoppen, zodat vrij (huisdieren) rondgelopen kan worden.

• Het landhuis en de schuren hebben een bliksembeveiliging;

• De overdekte entree, serre en 4 van de 6 dakkapellen zijn voorzien van zinken daken;

• De entree bij de voordeur is uitgevoerd in Bentheimer steen;

• Ook aan het milieu is bij de bouw aandacht besteed. Er zijn een tweetal watercircuits: een normale waterleidingaansluiting en een eigen regenwater-/ grijswatersysteem. Ten behoeve van de toiletten, vaatwasmachine en wasmachine zijn deze watercircuits per voorziening naar keuze aan te sluiten.

• Het landhuis is voorzien van sfeervolle buitenverlichting, 2 systemen naar keuze op zonnecellen en elektra of alleen op zonnecellen.

• In 2018 is het binnen- en buitenschilderwerk uitgevoerd.

• Het landhuis is voorzien van 28 zonnepanelen (2020) van het merk “Solar Edge”.

• De jachthut en de hoogzit (uitkijkposten) zijn eigendom van de jachtvereniging.

• Er zijn 3 grondwaterputten en een grondwaterbroninstallatie (zie verder onder huisplaats in deze prospectus).

BIJGEBOUWEN
Op de ruime huisplaats staan twee bijgebouwen. Ook deze zijn in het jaar 2000 gerealiseerd. Beide bouwwerken hebben dezelfde opbouw en uitstraling en zijn multifunctioneel. De gebouwen zijn als volgt opgebouwd: gefundeerd met betonpoeren, opgetrokken uit houten gewolmaniseerde geveldelen en voorzien van een houten kapconstructie gedekt met golfplaten met dakpanmotief. De klinkerbestrating van de huisplaats is verhoogd doorgetrokken tot in de bijgebouwen. De gebouwen hebben een vloeroppervlakte van 86 en 90 m² met aan de achterzijde een overkapping voor landbouwwerktuigen en zijn ingedeeld als werkplaats, garages, machineberging, paardenstal/dierhok en berging voor tuingereedschap. Op gedeelten van de bijgebouwen zijn bergzolders en bergbalken aangebracht. In deze bouwwerken is elektriciteit (ook krachtstroom), water (grijs en normaal) en gas aangesloten. Ook is er een telefoonaansluiting aangesloten op de huistelefoon. In en rondom de bijgebouwen zijn diverse wasgelegenheden.
Achter de bijgebouwen staat in de boomwal een zeecontainer (voor houtopslag) met daarboven een “boomhut”.

DE HUISPLAATS
Vanaf het pad langs het riviertje de BovenRegge bereikt u de ruime huisplaats. Deze is voorzien van een klinkerbestrating. Er staan grote oude bomen die het geheel extra aanzien en uitstraling geven. Rondom het huis is een natuurtuin aangelegd met enkele borders, hagen, struiken, gazons en stroken met ingezaaide wilde flora die langzaam overgaan in de rondom liggende natuurgrasgronden, de 2 vijvers en 4 kikkerpoelen die een veelheid aan flora en fauna herbergen.

Op veel plekken kunt u genieten van dit mooie landschap. Voor het gemak zijn diverse licht-, elektriciteits- en wateraftappunten aangelegd en is er beschikking over eigen grondwaterpompinstallatie achter één van de bijgebouwen (op krachtstroom) voor evt. beregening en het op peil houden van de vele natuurvijvers en de wasplaatsen. Voor bevloeiing kan ook het grijswatersysteem ingeschakeld worden.

DE NATUURGRONDEN
Waar voorheen landbouw werd bedreven kan nu de natuur zijn gang gaan. Alle landbouwgronden zijn namelijk omgevormd naar Nieuwe Natuur. De aanwezige houtwallen en singels zijn versterkt en op het terrein zijn diverse poelen aangelegd die veel wild aantrekken.
Het terrein is goed te verkennen te voet, maar is ook zo ingericht dat er met een terreinauto of quad rond om de weilanden kan worden gereden naar de diverse plekken die het landgoed rijk is. Hier kunt u uitgebreid genieten van de rust die er heerst in een overigens economisch sterk gebied.

PLANOLOGIE
Landgoed “Nieuw Koerdam” is gelegen in de gemeentes Wierden (Enter) en Hof van Twente (Delden) en valt daardoor onder het regiem van een tweetal bestemmingsplannen.
Het landhuis met ruwweg 5,6 hectare wordt binnen het bestemmingsplan “Buitengebied 2010” van de gemeente Wierden aangemerkt als “Wonen” met voor de omliggende gronden “Agrarisch gebied met Natuur en Landschapwaarden”. Het huis valt dus onder Enter.
De overige percelen (circa 5 hectare) zijn binnen het bestemmingsplan “Buitengebied Ambt Delden 2000” aangemerkt als “Agrarisch gebied met landschapswaarden”.
De thematische herziening “Buitengebied Hof van Twente 2009” is van toepassing.
Voor serieuze gegadigden hebben wij uiteraard de voorschriften en bepalingen integraal beschikbaar!

BIJZONDERHEDEN
Op de toegangsweg langs de Bovenregge rust een recht van overpad. Deze is verleend door het waterschap Vechtstromen in overleg met de gemeente Wierden. Deze toegangsweg is in 2016 verhard middels een strook beton van 2 meter breed met aan weerszijden een strook “grauwakker” (bruine puinverharding van natuursteen). Eind 2017 zijn de werkzaamheden gestart met betrekking tot het weer laten meanderen van de loop van de Boven Regge waarbij aan weerszijden van de Boven Regge een stroomgebied (nieuwe natuur) is ingericht/afgegraven van ongeveer 50 meter (zie bijlage “Reggedal Enter”).
Landgoed “Nieuw Koerdam” is zelfstandig gerangschikt onder de Natuurschoonwet en is niet opengesteld voor het publiek. Deze rangschikking brengt fiscale faciliteiten met zich mee waaronder vrijstelling van overdrachtsbelasting en een lagere waardering in het kader van de WOZ. De opvolgend eigenaar moet wel de NSW-rangschikking respecteren en deze verplichting wordt ook notarieel vastgelegd. Voorts zijn de voormalige landbouwgronden omgezet naar “nieuwe natuur”.

Tegenover deze switch staat echter wel een substantieel voordeel: de nieuwe eigenaar van “Nieuw Koerdam” kan jaarlijks een bijdrage/ter compensatie van de overheid tegemoet zien en dat nog gedurende een periode van ongeveer 15 jaar (nadere gegevens hieromtrent zijn uiteraard op aanvraag beschikbaar). Deze bijdrage staat los van de jaarlijkse subsidie voor onderhoud van deze “nieuwe natuur”; de huidige eigenaar is vanaf 2017 gecertificeerd particulier natuurbeheerder van het landgoed onder de paraplu van Part-Ner natuurbeheer.

Aanwezige machines
In overleg met de eigenaar kan het aanwezige materieel bestaande uit diverse landbouwmachines en gereedschappen worden overgenomen.

Nutsvoorzieningen
Het object is aangesloten op het gas-, water- en elektriciteitsnet. Het vuilwater wordt via een eigen afvalzuiveringssysteem (IBA) onder de grond, waar ook de filterput/regenwaterput (15 m3) is aangelegd aan de westzijde van het huis (bouwtekening aanwezig), op het terrein gezuiverd en afgevoerd/of naar keuze kan worden opgeslagen. Er is geen rioolbelasting en afvalstoffenheffing verschuldigd.

Wij hebben maximale aandacht besteed aan de samenstelling van deze informatie.
Desondanks aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid indien deze informatie onvolledig is, onjuistheden bevat of anderszins en aanvaarden we eveneens geen aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan.
Alle vermelde maten en oppervlaktes zijn indicatief en kunnen iets afwijken van de werkelijke situatie.
Van toepassing zijn de NVM-voorwaarden.

Lees meer

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 1.995.000,- v.o.n.
Aangeboden sinds
25-09-2020
Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woonhuis
landgoed
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
2000
Soort dak
zadeldak

Bouw

Gebruiksoppervlakten
Woonoppervlakte
420 m2
Overige inpandige ruimte
26 m2
Perceeloppervlakte
106.095 m2
Inhoud
1.579 m3

Indeling

Aantal kamers
13 kamers (6 slaapkamers)
Aantal woonlagen
3
Voorzieningen
mechanische ventilatie, alarminstallatie, rookkanaal

Energie

Energielabel
energieklasse niet bekend
Isolatie
Dakisolatie en gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
Warm water
c.v.-ketel

Buitenruimte

Tuin
tuin rondom

Garage

Soort garage
vrijstaand hout
Capaciteit
4
Terug naar overzicht
×