Stokreefsweg 11 7468 SC ENTER € 1.995.000,- v.o.n.
Interesse?
Plattegrond Video Brochure 360 ° Foto 1 360 ° Foto 2 360 ° Foto 3 360 ° Foto 4

Omschrijving

“Landgoed Nieuw Koerdam”
Stokreefsweg 11 te Enter

Het landgoed Nieuw Koerdam is een in 2000 gesticht NSW gerangschikt landgoed, gelegen op een TOP-locatie in hartje Twente.
Op een zeer waardevolle cultuurhistorische plek aan de rivier de BovenRegge bevindt zich dit 10.60.95 hectare omvattende landgoed bestaande uit lichtglooiende natuurgronden met een prachtige mix van nieuwe en oude natuur met in het hart een prachtige huisplaats met een volumineus in Schotse stijl gebouwd landhuis met bijgebouwen.
Het tussen de kernen Delden en Enter gelegen landgoed maakt deel uit van een prachtig landschap met vele houtwallen en een grote diversiteit aan flora en fauna.
Het bijzondere aan “Nieuw Koerdam” is dat de eigenaar er in geslaagd is in nauwe samenwerking met de landschapsarchitecten van het ingenieursbureau EELERWOUDE een unieke switch tot stand te brengen van agrarisch bedrijf naar “nieuwe natuur”.

De van oudsher aanwezige natuurwaarden waaronder prachtige houtwallen, poelen en zandkoppen zijn in ere hersteld en versterkt. Het resultaat is een waar eldorado voor hen die op zoek zijn naar rust en stilte in deze zo hectische tijden en hechten aan ruimte met liefde voor de flora & fauna rondom.

HET LANDHUIS:
Het landgoed ligt diep verscholen in het landschap van houtwallen, bosschages en cultuurgronden en is ontsloten vanaf de openbare weg via een in 2014 verharde landweg langs de BovenRegge.

Letterlijk een “stralend middelpunt” op het landgoed is het schitterende landhuis, in 2000 onder architectuur gebouwd van hoogwaardige materialen met oog voor details.

Dit volumineuze landhuis heeft een inhoud van maar liefst 1600 m³ en is courant ingedeeld.
Door de uitgekiende Schotse bouwstijl, welke verrassend goed past in dit landschap, lijkt het alsof dit bouwwerk al decennia lang op deze plek heeft gestaan.

INDELING EN TECHNISCHE DETAILS:
Voor uitgebreide informatie omtrent de indeling en details van dit bijzondere landhuis adviseren wij u de volledige prospectus (PDF) te downloaden.

BIJGEBOUWEN
Op de ruime huisplaats staan twee bijgebouwen. Ook deze zijn het jaar 2000 gerealiseerd. Beide bouwwerken hebben dezelfde opbouw en uitstraling en zijn multifunctioneel.

DE HUISPLAATS
Vanaf het pad langs de BovenRegge bereikt u de prachtige ruime huisplaats. Deze is voorzien van een degelijke klinkerbestrating. Er staan prachtige grote oude bomen die het geheel extra aanzien en uitstraling geven. Rondom het huis is een natuurtuin aangelegd met enkele borders, hagen, struiken en gazons die langzaam overgaan in de rondom liggende natuurgrasgronden de prachtige vijvers die een veelheid aan flora en fauna herbergen.

DE NATUURGRONDEN
Waar voorheen landbouw werd bedreven kan nu de natuur zijn gang gaan. Alle landbouwgronden zijn namelijk omgevormd naar Nieuwe Natuur. De prachtige aanwezige houtwallen en singels zijn versterkt en op het terrein zijn diverse poelen aangelegd die veel wild aantrekken.
Het terrein is goed te verkennen te voet, maar is ook zo ingericht dat er met een terreinauto of quad rond om de weilanden kan worden gereden naar de diverse fraaie plekken die het landgoed rijk is. Hier kunt u uitgebreid genieten van de rust die er heerst in een overigens economisch sterk gebied.

PLANOLOGIE
Landgoed “Nieuw Koerdam” is gelegen in de gemeentes Wierden (Enter) en Hof van Twente (Delden) en valt daardoor onder het regiem van een tweetal bestemmingsplannen.
Het landhuis met ruwweg 5,6 hectare wordt binnen het bestemmingsplan “Buitengebied 2010” van de gemeente Wierden aangemerkt als “Wonen” met voor de omliggende gronden “Agrarisch gebied met Natuur en Landschapwaarden”.
De overige percelen (circa 5 hectare) zijn binnen het bestemmingsplan “Buitengebied Ambt Delden 2000” aangemerkt als “Agrarisch gebied met landschapswaarden”.
De thematische herziening “Buitengebied Hof van Twente 2008” is van toepassing.
De beide plankaarten maken deel uit van deze prospectus;
Voor serieuze gegadigden hebben wij uiteraard de voorschriften en bepalingen integraal beschikbaar!

BIJZONDERHEDEN
In 2014 is de toegangsweg aangepast. Deze is verhard middels een strook beton van 2 meter breed met aan weerszijden een strook “grauw” (bruine puinverharding van natuursteen). Eind 2017 starten de werkzaamheden met betrekking tot het weer laten meanderen van de loop van de Boven Regge waarbij aan weerszijden van de Boven Regge een stroomgebied (nieuwe natuur) wordt ingericht/afgegraven van ongeveer 50 meter (zie bijlage “Reggedal Enter”).
Landgoed “Nieuw Koerdam” is zelfstandig gerangschikt onder de Natuurschoonwet en is niet opengesteld voor het publiek. Deze rangschikking brengt fiscale faciliteiten met zich mee waaronder vrijstelling van overdrachtsbelasting en een lagere waardering in het kader van de WOZ. De opvolgend eigenaar moet wel de NSW-rangschikking respecteren en deze verplichting wordt ook notarieel vastgelegd . Voorts zijn de voormalige landbouwgronden omgezet naar “nieuwe natuur”. Tegenover deze switch staat echter wel een substantieel voordeel: de nieuwe eigenaar van “Nieuw Koerdam” kan jaarlijks een flinke bijdrage/ter compensatie van de overheid tegemoet zien en dat nog gedurende een periode van ruim 20 jaar! (nadere gegevens hieromtrent zijn uiteraard op aanvraag beschikbaar). Deze bijdrage staat los van de jaarlijkse subsidie voor onderhoud van deze “nieuwe natuur”.

Wij hebben maximale aandacht besteed aan de samenstelling van deze informatie.
Desondanks aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid indien deze informatie onvolledig is, onjuistheden bevat of anderszins en aanvaarden we eveneens geen aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan.
Alle vermeldde maten en oppervlaktes zijn indicatief en kunnen iets afwijken van de werkelijke situatie.
Van toepassing zijn de NVM-voorwaarden.

Lees meer

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 1.995.000,- v.o.n.
Aangeboden sinds
09-07-2020
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woonhuis
landgoed
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
2000
Soort dak

Bouw

Gebruiksoppervlakten
Woonoppervlakte
525 m2
Overige inpandige ruimte
Geen eigenschappen bekend
Perceeloppervlakte
106.095 m2
Inhoud
1.600 m3

Indeling

Aantal kamers
13 kamers (6 slaapkamers)
Aantal woonlagen
3

Energie

Energielabel
energieklasse niet bekend
Isolatie
Dakisolatie en gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
Warm water
Cv-ketel
( uit , )

Buitenruimte

Tuin
tuin rondom

Garage

Soort garage
vrijstaand hout
Capaciteit
4
Terug naar overzicht